Mitt SM 2015. Tankar och reflektioner

Nu är SM över för denna gång, eller egentligen inte! 5 milen och teamsprinten återstår och körs i Kalix i slutet på Mars. Utav dessa lutar det åt att jag kommer åka 5 milen som går med gemensam start i den fria stilen. Det är även cup-avslutning samma helg, 10km fritt,  så den kommer jag troligen också att åka.

Tillbaka till helgens SM tävlingar! Det första jag vill säga om helgen är att jag är väldigt nöjd. Jag hade inför lördagens distanslopp som mål att göra mitt bästa lopp någonsin och lyckades med det. Loppet räckte till en 55:e plats totalt och en 22:a plats i U23-klassen.

Trots att jag är väldigt nöjd och glad över loppet är jag sådan som person att jag snabbt börjar fundera över vad jag hade kunnat göra bättre. När jag började fundera över vad jag kunde gjort bättre i lördagens lopp kom jag fram till att jag återigen (som så många gånger tidigare denna vinter) fick en svacka i mitten av loppet. Problemet med denna svacka är inte i första hand att den kommer, alla har svackor i sina lopp, utan att det tar lite för lång tid innan jag kommer ur den. Den trötthetskänsla som kommer under svackan hinner sätta sig i huvudet på mig och får mig att tänka negativa tankar Det gör att jag tappar mycket mer tid än jag egentligen borde under denna del av loppet. Jag lyckas oftast ta mig ur svackan till sista tredjedelen av loppet eller om jag får en bra rygg att gå i vilket är positivt! Men jag önskar att jag kunde komma ur min svacka mycket snabbare, innan den negativa tankarna smyger sig på! Är det någon som har en idé om hur jag ska tänka eller göra för att lyckas med detta?

En annan sak jag insett att jag måste bli bättre på för att bli ännu mer konkurrenskraftig är åkningen där det är platt och lättåkt. I dessa partier av banorna blir jag lätt lite bekväm och jobbar inte så hårt som jag borde och kan. För att hänga med de allra bästa måste jag ändra på det!

En sak som jag gjorde bättre detta lopp än tidigare var att gå med i rygg på åkare. Det är någonting jag jobbat hårt för att bli bättre på. Roligt att det äntligen börjar ge resultat!

Sprinten gick som jag väntat mig. varken riktigt bra eller riktigt dåligt. Jag känner att jag just nu inte är nog stark i varken muskler eller hjärta för att kunna konkurrera med de allra bästa sprintåkarna i Sverige. Det behövs några kilo till i muskelmassa och fler intervallpass innan jag är där. Nästa säsong förhoppningsvis! Med anledning av det är 64:e plats klart godkänt! Det betyder ju att det inte, trots att jag inte känner mig riktigt konkurrenskraftig, finns så många i Sverige som är snabbare än mig på skidor!

Sprintbanan var förövrigt väldigt lång, 1750m. Jag blev rejält trött de sista 500 meterna och fick inget riktigt tryck i stakningen nere på stadion på väg in mot mål. Tappade nog en del sekunder och placeringar dessa 500m. Det hade nog inte räckt för avancemang i alla fall men jag hade troligen varit lite närmare på en kortare bana.

Jag hade i alla fall som tidigare sagt en jätterolig helg! Det tillsammans med framgångarna och nya erfarenheter är något jag tar med mig vidare i vinter för att utvecklas ännu mer och ta nya steg framåt.

Nästa år går SM-veckan vinter i Piteå. Då ska jag vara ännu starkare och kriga ännu längre upp i resultatlistan! Då får jag dessutom lite revansch på Lindbäcksstadions banor efter denna vinters inte helt lyckade cuppremiär i just Piteå.

Här kan ni se hela 15km loppet i repris om ni vill. Ungefär 23 minuter in i loppet tar jag ledningen vid första mellantiden och får en hel del TV-tid. Kolla gärna!

Tänkte avsluta detta ganska långa inlägg med att tipsa dig om att läsa Johannes Andersons Blogg! Klicka här och läs om hans SM.

/Måns

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.