Tack för säsongen 2015-2016!

Review: Säsongen 2015-2016

Det är dags för en tillbakablick och genomgång av den gångna tävlingssäsongen. Jag gjorde en liknande för förra säsongen som ni kan läsa här.

Jag insåg att inlägget blev långt så om ni vill läsa om någon specifik tävling kan ni klicka på just den här nedan för att komma till den delen av texten.

Vill ni läsa mer om varje tävling kan ni klicka på rubriken för tävlingen. Till de flesta av tävlingarna finns ett inlägg jag skrev efter tävlingen.

Bruksvallsloppet

Säsongen började i Bruksvallarna med Bruksvallsloppet. Jag stod över den inledande klassiska 10 km tävlingen. Men deltog sedan i 15 km fritt, ett lopp som för min del skrek av säsongsöppningslopp. Skidorna var inte bra och jag åkte dessutom riktigt dåligt. Det blev att ta med sig det lilla som var bra och glömma resten. Öppningshelgen avslutades med en sprint i fri stil. Där blev det en 69:e plats, vilket väl var okej även om jag hade hoppats på mer.

Bruksvallsloppet 15km skejt Måns Sunesson
Foto: Skidzonen

Intersport cup Idre

Två veckor senare var det dags för årets första tävlingar i Intersport cup på Idre Fjäll. Fristilsprint var först ut på programmet. Jag gjorde så gott jag kunde man hade ingen riktig fart i kroppen den dagen och slutade på en 56:e plats gaska långt ifrån att gå vidare. Dagen efter på 20 km fri stil gjorde jag sedan ett utav säsongens bästa lopp och slutade på en 32 plats. Snopet nog på en 31:a plats i cupen och precis utanför poäng. Helgen i Idre avslutades med en tävling utanför cupen på den mycket märkliga distansen 3 km klassiskt. Jag gjorde ett okej lopp och hamnade på en 36:e plats.

Intersport cup Idre Fjäll Måns Sunesson
Intersport cup Idre Fjäll sprint

Bollnässkidan

Den 19-20 december åkte jag Bollnässkidan, en tävling jag vann förra säsongen. Detta år gick tävlingen som en jaktstart med ett 10 km fristilslopp första dagen och en 10 km jaktstart i klassisk stil andra dagen. Jag hade ingen vidare helg och slutade på en 4:e plats första dagen. Jag körde visserligen upp mig till en tredjeplats på jaktstarten men jag åkte inte på en nivå som jag hade hoppats på.

Bollnässkidan pallen H21 Adam Steen, Måns Sunesson
Bollnässkidan pallen H21 Adam Steen, Måns Sunesson

Morapinglan

Säsongens nästa tävling var även den en jaktstart med ett fristilslopp följt av en jakt i klassisk stil. Jag gjorde att bra lopp första dagen och slutade på en delad 14:e plats i ett starkt och ganska stort startfält. På jaktstarten testade jag att staka loppet men orkade inte hela vägen och tappade många placeringar under andra halvan av loppet och slutade på 22:a plats.Måns Sunesson Morapinglan

Skandinavisk cup Östersund

Årets kallaste helg! Den startade med 15 km fri stil. Jag startade tidigt och gjorde ett ganska bra lopp även om 106:e plats inte låter som något att skryta med. I den svenska delen av cupen kom jag på en 35:e plats. Jag stod sedan över sprinten på grund av kylan. Det sista loppet, ett klassiskt lopp på 16 km tvingades jag bryta med kramp i sätesmuskeln redan på första varvet.

Avestaloppet och Matsboloppet

Onsdagen efter tävlingarna i Östersund åkte jag på en elak tandinfektion i en visdomstand och fick lov att käka penicillin i en vecka. Resultatet i Avestaloppet, endast dagar efter avslutad penicillinkur blev av den anledningen ganska dåligt. Jag blev därför förvånad när jag bara dagen efter gjorde ett riktigt bra lopp i det 11 kilometer långa Matsboloppet i Hedemora i klassisk stil. Jag blev tvåa i tävlingen endast två sekunder efter Callum Watson.

Matsboloppet pallen H21 2016 Callum Watson, Måns Sunesson, Gilberto Panisi
På pallen med vinnaren Callum och Gilberto som blev 3:a

SM-Veckan

SM-veckan, ett av säsongens stora mål blev tyvärr en stor besvikelse. Det började med en urusel 76:e plats på 15 km klassiskt. Som sedan följdes upp av en något bättre men ändå dålig 64:e plats i sprinten. Sista dagens skiathlon höll på att gå bra men blev även den något av en besvikelse. Jag öppnade ovanligt lugnt men körde sedan upp mig rejält med fantastiska skidor. Ut på skejtdelen låg jag i en klunga på runt plats 40-45 och det kändes som att jag hade massor med krafter kvar att plocka ytterligare platser. Man ut på det andra av 4 skejtvarv började det krampa i triceps. Jag fick lov att åka på halvfart för att ens kunna ta mig i mål, extremt frustrerande med tanke på hur mycket krafter jag hade kvar. Jag tappade drygt 10 platser och blev tillslut 55:a.

SM 15 km klassiskt Måns Sunesson
Foto: Team Tricepz

Tunaloppet

Säsongens enda seger kom på hemmaplan i Tunaloppet som på grund av snöbrist hade fått flyttats till Bergebo. Loppet var 10 km i fri stil. Jag hade säsongens bästa känsla i åkningen och kunde öka avståndet till de andra under hela loppet och tog tillslut segern med hela 58 sekunder.

Tunaloppet 2016 (2) Måns Sunesson

Intersport cup Hudiksvall

Denna tävlingshelg blev det inte särskilt mycket av. Ett ganska dåligt 6 km långt lopp i klassisk stil på fredagen. Sedan blev jag sjuk och missade de andra två loppen.

Ungdomskannan

Den 28:e februari åkte jag Ungdomskannan i Kungsgården. Formen var usel efter förkylningen jag drog på mig i Hudiksvall  och sjukdagarna som följde. Jag åkte så fort jag kunde för dagen men jag kände tidigt att kroppen inte var med mig och att det inte alls gick fort nog. Konkurrensen var inte av högsta klass så jag slutade ändå tvåa i tävlingen.

Måns Sunesson Ungdomskannan säsongen 2016

Norgescup Lygna

På Vasaloppssöndagen hade jag istället åkt till Norge för att tävla i Norgescupen. Tyvärr blev vi felvisade på väg till tävlingen och kom fram med endast 30 minuter till start. Dålig uppvärmning och alldeles för hög stressnivå innebar att jag gick ut på tok för hårt och gick i väggen redan efter 4 kilometer.

Lilla SS

Den 12 mars valde jag att åka tävling på hemmaplan i Falun. Trots att det samtidigt var Skandinavisk cup i Estland så var det ett ganska bra startfält i seniorklassen på Lilla SS. Vi startade för ovanlighetens skull två och två i tävlingen, något man gjorde ofta när man var yngre men väldigt sällan numer. Jag startade tillsammans med Lucas Lennartsson. Jag hade bra fart i kroppen och drog före Lucas stora delar av det första av två varv. Jag visste att vi låg i tät

Intersport cup Torsby

Säsongens sista cuphelg bestod av en sprint i klassisk stil och ett distanslopp över 15 km fri stil. Jag gjorde så gott jag kunde i sprinten men var ändå ungefär 7 sekunder för långsam för att gå vidare. Distansloppet gick bättre och i det tunga föret åkte jag in på en 36:e plats i tävlingen och 34:e plats i cupen. Återigen frustrerande nära poäng.

IntersportCup Torsby Måns Sunesson
Foto: SK Bore

Grönklittskjakten

Jag stod över SM-5milen detta år och valde istället att åka Grönklittsjakten. Jag gjorde ett okej lopp på det inledande 15 kilometerloppet i fri stil denna helg och slutade på en tredje plats inför jaktstarten. På jaktstarten över 10 kilometer klassisk skidåkning gjorde jag en liten chansning och startade loppet mycket hårt i hopp om att kanske kunna täppa till luckan jag hade framåt. Jag tog in en del men inte tillräckligt under det första varvet och började sedan bli trött. Jag kunde ändå hålla ihop det bra och kunde köra in på en säker tredjeplats även på jaktstarten.

Fjälltopploppet

Säsongens sista tävlingshelg började med Fjällsprinten. En fristilsprint på 1200 meter. Jag blev 20:e i kvalet och tog mig för första gången på länge vidare i ett sprintkval. I kvartsfinalen hamnade jag i den klart snabbaste tillsammans med både den slutliga 1:an, 6:an och 7:an i tävlingen. Jag slutade 5:a i heatet och gick därmed inte vidare längre i tävlingen. Jag hoppade sedan över 100 meter-sprinten och fokuserade istället på Fjälltopploppet. I det loppet över 35 km i fri stil gjorde jag ett bra lopp även om jag hade otur och bröt staven i en incident med en motionär med sju kilometer kvar. Jag tappade eventuellt några platser på grund av det och slutade på en 31:a plats ca. 8 minuter efter vinnaren Dario Colonga.


Utvärdering av säsongen

Jag är ganska nöjd med säsongen överlag, jag har höjt min högstanivå från förra säsongen. Jag tycker dock inte att jag har fått ut all min kapacitet på de stora tävlingarna. Flera av dem har varit bra men säsongens bästa tävling där jag tyckte att jag fick ut mest av min kapacitet var Tunaloppet. En mindre tävling på hemmaplan dock med några få riktigt bra åkare men ändå en tävling med betydligt lägre status än Cup-tävlingar och SM-tävlingar.

Nu går vi in i ett nytt träningsår och jag har målet klart för mig. Det kommer att bli en rejäl ökning i träningsvolym, dock med fortsatt bra fokus och vikt på kvalitet och ett klart syfte med varje pass. Jag kommer även att gå ner något i studietakt till hösten efter att förhoppningsvis fått ut min kandidatexamen i företagsekonomi. Det borde hjälpa för att kunna hålla fortsatt hög kvalitet och få tillräckligt med återhämtning när volymen ökas.

/Måns

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.