Mycket fint resultat i Norgescupen igår!

Igår åkte jag 30 km skate med individuell start i Statoil Norgescupen i Meråker. Banan vi skulle åka var riktigt tuff och mätte 10 km, tre var alltså. Vädret för dagen var 3°C och regn, banan var således dömd att ”gå sönder” och bli till en riktigt tungåkt sörja.

Norgescupen Meråker Måns Sunesson
Albin Jonsson och helgens service-team bestående av min och Albins pappor gör skidorna klara för start på en regnig Grava-skidstadion i Meråker!

Jag startade som 14 man en halv minut efter en rysk kille, Mikhail Utkin, och en minut efter Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF. Jag hade kommit överens med min tränare att gå ut ganska hårt direkt från start. Jag tyckte jag gick ganska hårt och blev därför lite orolig när jag i en lång rak uppförsbacke efter ca. 1.5 km såg att jag hade tappat på ryssen framför. Jag fortsatte dock att mala på i samma tempo och började snart komma ikapp och åka om killar som hade startat 1.5 minut och ännu tidigare framför mig, jag insåg då att jag åkte ganska bra och att det var Utkin som åkte extremt fort. Jag hade lite flyt att ha startat tidigt då delar av spåret fortfarande var hyfsat intakt på mitt första varv.

Nere vid stadion  för att gå ut på det andra varvet fick jag syn på Fredrik Jonsson som hade startat minuten före mig. Jag började jaga och kom långsamt närmare under stigningarna upp till banans högsta punkt ca. 4km ut på varvet. Där uppe kom en åkare som var på sitt första varv ikapp mig. Jag bet ihop och tog rygg på honom. Med den draghjälpen kom jag snabbt ikapp Fredrik som också  han klev in bakom mig och hängde på tåget. Fredrik blev tvungen att släppa efter ca. 1.5 kilometer i rygg, jag orkade gå med ytterligare ca. 1.5 km innan jag var tvungen att släppa för att inte helt köra slut på mig.

Ut på det sista varvet fick jag rygg på sist startande och tillika min rese och boendekamrat Albin Jonsson som precis hade startat. Jag lyckades gå med Albin och fick bra draghjälp upp för den långa stigningen till 3km punkten. Var riktigt trött och fick lov att släppa där banan planade ut. Kämpade vidare till 24.5km där jag fick loppets sista dricka-langning. Fick lite ny energi och krigade vidare. Blev vid 26km passerad av loppets vinnare Magne Haga, kunde inte gå med längre än 200m  men fick lite hjälp att höja farten då han åkte om mig. Sista 2 kilometerna försökte jag mig på en rejäl forcering och gav allt jag hade kvar i kroppen.

Jag slutade tillslut på 54:e plats vilket jag är jättenöjd med i den extremt hårda konkurrensen. Jag rankar detta lopp som säsongens klart bästa lopp framför min 55:e plats på SM som jag även den är väldigt nöjd med.

Gårdagens vallning

Glid: Rex Fluor Powder 342 + Rex Hydrex

Struktur: Red Creek 2mm rak + Red Creek XC-Coarse

Kommentar: Hade flera lager med Rex Hydrex som topping. De första lagren inkorkade för att hålla längre. Strukturen var riktigt, riktigt hård för att transportera bort vattnet under skidorna i det väldigt blöta föret. Skidorna tappade lite fart efter drygt 20km då hydrexen hade slitits bort men innan dess hade jag extremt bra skidor och gled ifrån alla som jag hade kring mig utför.


Idag har jag tagit det ganska lugnt och försökt att återhämta mig från tävlingen. Tog till exempel sovmorgon till 9:00 och har därefter inte ansträngt mig särskilt mycket resten av dagen heller.


Många vänner till mig gjorde riktigt fina resultat på Vasaloppet igår! Både vänner som var med och krigade allra längst fram i täten och andra lite längre bak som överträffade sig själva. Det är svår att nämna alla men jag tror att ni vet vilka ni är. Stort grattis till era fina resultat!

/Måns

 

7 thoughts on “Mycket fint resultat i Norgescupen igår!

 1. Hej och grattis till ett bra lopp!

  Noterar att du tycker skidorna gick sämre när du tror att hydrexen slitits bort. Detta betyder alltså att hydrexen glider bättre än det pulver du hade under?
  Isåfall skulle ju en tanke vara att i kortare lopp (typ 15 km och kortare) åka på typ hf11 toppat med hydrex ( om föret var liknande som i Meråker ) ?
  Och hur länge brukar en skida toppad med endast ett lager hydrex hålla?

  1. Tack så mycket!

   Ja absolut det är ett jättebra alternativ! Fördelen med pulvret är att det är hårdare än paraffinet och därmed samlas mindre smuts i belaget.

   Hydrex brukar räcka ca.20 km som topping om det korkas in, ca.15 om det bara borstas. Men det beror lite på hur aggressiv snön är.

   /Måns

 2. Tack för bra svar!
  När du skriver som topping menar du utanpå hf-paraffin eller utanpå pulver? Kan tänka mig att hålberheten blir lite längre med pulver under om det samlas mindre smuts som du skriver

  1. Båda delarna.
   Jag tror också så som du skriver att den håller lite längre med pulver under men jag vet faktiskt inte säkert! Jag åker nästan alltid med pulver i lopp över 15km så jag har aldrig testat ordentligt, det vore dock intressant att göra ett sådant test!

   /Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.