Peltonen Infra X Pumpa stakskidor + Alpins ECL 2.0

Åkt på Peltonens nya stakskidor Infra X Pumpa!

Idag har jag för första gången testat Peltonens nya stakskidor Infra X Pumpa! Jag är imponerad! Mer om det längre ner. Eller klicka här för att komma direkt till stycket!

Igår blev endast ett träningspass. Ett tufft sådant dock! Stakintervaller i A3+ intensitet. Jag körde två yttervarv runt banan på Lugnet. Varje intervall tog då ca. 2 minuter och 40 sekunder. Sex stycken sådana intervaller med maxinsats blev det. Kändes riktigt bra faktiskt!

Måns Sunesson stakintervaller
Trött och sliten från gårdagens stakintervaller.

Stakskidor Peltonen Infra X Pumpa

På dagens första träningspass hade jag med mig två par skidor. Ett nytt par vallningsfria SkinPro skidor då jag inte varit riktigt nöjd med det paret jag hade tidigare. Dessa var bättre!  Det andra paret var ett par av peltonens nya stakskidor Infra X Pumpa. Detta är mitt första par stakskidor men jag måste säga, vilken skillnad mot att staka på skejtskidor eller ovallade klassiska skidor! En helt annan, mycket bättre, känsla i hur skidorna drev på i stakningen. Framförallt blev det mycket lättare att staka uppför. Skidorna nöp inte fast uppför backarna som ett par skejtskidor kan göra. Utan det kändes nästan som att skidorna drev på framåt av sig själva istället. Jag tror att jag fått ett riktigt bra par dessutom! Skidorna är 5 cm längre än mina vanliga klassiska, vilket jag tror bidrar till den goda känslan uppför. Jag åker klassiskt på 202cm långa skidor och dessa stakskidor är 207. De extra centimeterna är inget man tänker på då man enbart stakar. Skulle man diagonala hade det säkert kännts, men det är ju inte det skidan är till för!

Jag, som i vanliga fall inte är någon förespråkare av stakning, måste säga att jag är riktigt imponerad! Som i sammanhanget lättviktare på 71 kg är det paret jag har ganska mjuka och snälla att åka på. Så jag vet inte riktigt hur ett par hårda och tuffare (mer svåråkta) paren stakskidor känns att åka på. Men jag är mycket nöjd med känslan i mitt par. Alla lopp med blanke ski från och med nu blir på riktiga stakskidor, vill inte staka någon tävling på skejtskidor något mer!

Peltonen Infra X Pumpa stakskidor
Peltonen Infra X Pumpa stakskidor

En rekommendation om man använder rottefella- systemet är att ha den flyttbara Xcelerator Pro Classic som är lite bredare och ger lite mer stablitet än Xelerator 2.0 Classic eller Rottefella Performance. Bredare = bättre stabilitet och balans = mer kraft i stakningen! Prolink är också lite bredare och borde fungera bra. Hur SNS skulle fungera vågar jag inte uttala mig om då jag inte har någon större erfarenhet av systemet.

Infra X Pumpa stakskidor längd
Stakskidorna är 207cm. Jag åker normalt på 202cm klassiska skidor och 188cm skejtskidor.
Peltonen stakskidor
På med stakskidorna och börja hugga!

Dagens andra träningspass blev ett skejtpass på 90 minuter. Under passet la jag in ca. 10 lite längre maximpulser (ca.20 sekunder/ st). Åkningen kändes riktigt avslappnad och bra och det finns gott om kraft och fart när jag väl trycker i. Hoppas att denna känsla av stigande form håller i sig ända till Bruksvallarna och gärna ännu längre!

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.