SM 15 km klassiskt Måns Sunesson

Skid-SM samt recap för januari

Det var över en månad sedan jag senast skrev något här så jag tänkte inleda detta inlägg med en kort sammanfattning av januari innan jag skriver om SM. Den 8-10 januari var det skandinavisk cup i Östersund där det rådde någon form av dödskyla konstant runt -20°C. Tävlingarna började fredag den 8:e med ett distanslopp 15 km skejt. Jag gjorde en stabil insats om än inget superlopp och hamnade på en 106:e plats totalt och en 35:e plats i  Sverigecupen. Lördagens sprinttävling valde jag att stå över på grund av kylan vilket nog var ett klokt val då det endast blev en prolog och inga finaler i tävlingen på grund av kylan. Söndagens klassiska masstart kortades ner från 30 till 16 km. Jag startade loppet men fick kramp i vänster sätesmuskel tidigt i loppet och tvingades kliva av.

Efter Skandinaviska cupen åkte var tanken att försöka toppa formen till säsongens stora mål SM i Piteå två och en halv vecka senare. Istället åkte jag på en infektion i munnen på grund av en visdomstand och fick lov att äta penicillin i en vecka. Därmed inga tävlingar och knappt någon träning den veckan.Matsboloppet 2016

Helgen innan SM var jag dock igång igen utan att ha kunna försöka toppa formen men väl igång i alla fall. Jag åkte Avestaloppet på lördagen den 23:e. Jag gjorde så gott jag kunde man var helt kraftlös och svimfärdig i mål. Resultatet blev också därefter, en 7:e plats strax över en minut efter Gilberto Panisi som vann. Söndagen gick betydligt bättre på Matsboloppet i Hedemora där jag blev två endast 1,3 sekunder efter Callum Watson. Jag startade först då jag var efteranmäld och valde att åka med fästvalla medan de andra på pallen stakade.

Matsboloppet pallen H21 2016
På pallen med vinnaren Callum och Gilberto som blev 3:a

 

Förra veckan tillbringades i Piteå på SM-veckan med tävlingar för min del på onsdag, lördag och söndag. Tyvärr hade vi inte möjlighet att åka upp förrän på tisdag. Vilket innebar en 10 timmar lång resa dagen innan 15 km klassiskt, absolut inte optimalt.

Tävlingarna vill jag egentligen bara glömma. Tandinfektionen hade gjort att den toppform jag hade planerat istället var den sämsta formen på mycket länge. Jag blev i alla fall 76:a på den inledande distansen 15 km klassiskt. Jag hade hoppats på en top 30 placering men var inte ens i närheten. Lördagens sprint gick inte mycket bättre den heller, en 64:e plats drygt 9 sekunder från avancemang. Sista dagens skiathlon höll på att gå bra jag öppnade ovanligt lugnt men körde sedan upp mig rejält med fantastiska skidor och för första gången sedan distansen i Östersund kändes det som att jag hade kroppen med mig. Ut på skejtdelen låg jag i en klunga på runt plats 40-45 och det kändes som att jag hade massor med krafter kvar att plocka ytterligare platser. Man ut på det andra av 4 skejtvarv började det krampa i triceps. 11 km kvar och jag får kramp! Jag fick lov att åka på halvfart för att ens kunna ta mig i mål, extremt frustrerande med tanke på hur mycket krafter jag hade kvar. Jag tappade drygt 10 platser och blev tillslut 55:a, ytterligare en besvikelse.

SM 15 km klassiskt
Från 15 km klassiskt Foto: TEAM TRICEPZ

Nu tar jag med mig ljusglimtarna från denna tunga period och går vidare. Halva säsongen är kvar och jag känner att jag inte fått bevisa vad jag kan ännu, trots några riktigt fina resultat. Närmast i kalendern står Tunaloppet som går nu på söndag, skönt med tävlingar på hemmaplan!

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.