Ruggföre

Började med världens ruggföre slutade med att jag var vilse

Jag åkte upp till Gyllbergen för att åka ett lugnt och fint klassiskt pass på eftermiddagen. Väderprognosen från igår sa att det skulle kunna komma pyttelite snö, ca.1 cm under hela dagen. På vägen upp började jag inse att så inte var fallet då det bara snöade mer och mer ju längre upp på berget jag kom.  Temperaturen var dessutom +0°C… Jag gjorde ett tappert försök och täckte den tunna klistergrunden jag hade med burkvallan Rex Pro Grip violet. Till en början verkade det som att det skulle gå bra men sedan kom jag fram till den första lite brantare uppförsbacken på väg upp mot masten och helt plötsligt hade jag styltor under fötterna. Jag insåg att det skulle bli omöjligt att åka 2 timmar med dessa förutsättningar så jag for tillbaka till bilen och bytte till skateskidor för att bara staka istället.

Stakningen började bra men när jag kommit en bit blev stavfästet sämre och jag började slå igenom snön i vart och vartannat stavtag. Försökte att inte störa mig allt för mycket över detta och körde på utan bekymmer i drygt en timme. Det upphörde nästan helt att snöa under tiden.

Jag tog sedan höger på ett ställe där spåret delade sig. Efter denna högersväng kom en lång, lång utförsbacke. Jag kom sedan ner på några myrar med riktigt fin åkning. Åkte ganska många kilometer på dessa myrar innan jag insåg att jag hade åkt fel vid spårförgreningen. Det hade nu börjat skymma så jag vågade inte fortsätta utforska detta spår så jag vände för att ta mig tillbaka via det spår som jag visste hur det gick. Jag han nätt och jämnt upp för den långa backen innan det blev mörkt (Tur det! Jag hade inte velat göra den backen utan fäste i mörkret). Nu hade jag 9 km kvar tillbaka till bilen i mörkret och var ganska trött efter att ha stakat upp för backen. Tog mig i alla fall tillbaka till bilen där jag hade en välbehövlig energibar väntandes! Passet blev dock ca. 45 minuter längre än tänkt och betydligt tuffare  än planerat.

Trots allt detta (eller kanske på grund av) tyckte jag att passet var väldigt kul!

Måns Sunesson

Imorgon lutar det åt att jag åker 20km banan i Remboloppet. Vi får se hur pigga mina triceps är efter all stakning idag.

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.