Måns Intervallvecka

Intervallvecka

Som nämnt i det förra inlägget har jag denna vecka kört en intervallvecka. Nio intervallpass har jag genomfört under denna vecka. Upplägget beskrivs i detalj nedan! Då jag inte tänkt tävla förrän på Idre Fjäll den 6-8 december tänkte jag att det kan vara bra att göra en sista riktigt hård push på barmark innan jag går på snö i Falun kommande vecka. Därav intervallvecka!

En liten shout-out

Innan jag kommer in på själva träningen tänkte jag skicka en shout-out till min vän och skidåkarkollega William Westerlund som har börjat podcasta. Podden heter Fan va sjukt, och när detta skrivs finns fem avsnitt att lyssna på Spotify.

Intervallvecka

Nu till träningen! Min intervallvecka började redan på måndag förmiddag med stakintervaller.

Första passet på intervallveckan på måndag morgon. Stakning 3* 12 minuter längs med vägen Spraxkya-Alderbäcken i min ensamhet.

Måndagens andra pass var 4* 5 minuter roddmaskin. Kanske inte en av mina bättre idéer, då jag snabbt insåg att jag var alldeles för dålig på roddmaskinen för att kunna komma upp i den puls jag önskade. Muskulärt och insatsmässigt blev det dock ett riktigt tufft pass!

Skejt 3* 8 min med Adam Larsson där vi a den intensitet man har på ett lopp som är 10-15 km.
Det fjärde passet på intervallveckan blev 5* 4min 40-20 på SkiErgen. Jag hade aldrig kört exakt det passet på SkiErg tidigare och gillade det mycket! Jag kommer garanterat att lägga in det passet i träningsplanen emellanåt framöver!
Onsdagens enda pass blev klassiskt 3* 10 min med blandad kupering med Adam Larsson. På den sista av de tre intervallerna kände jag att jag började bli lite sliten. Fram till dess gick det riktigt bra!
Vilodag intervallvecka
Vilodag på torsdagen med långfrukost och finalen i Disc Golf Pro Tour Championship i bakgrunden.
Cykelcross intervallvecka
Fredagens första pass genomfördes på cykelcrossen på vägen upp till Gyllbergen. Jag har cyklat upp för backen tidigare men aldrig i intervallfart. Jag var därför osäker på hur lång tid det skulle ta att ta sig upp. Planen var att få 40 minuter intervalltid. Med Adam Larsson som sällskap satte vi iväg på första intervallen. Jag var uppe efter 15.20 min. Vi bestämde att fortsätta ca. 10 minuter på vägen uppe i Gyllbergen på andra och på så sätt få ihop 40 min totalt. Ett bra pass, men blött och blåsigt. Jag lyckades dock ta en bild när solen för någon sekund trängde genom molnen.
En bättre illustration av väglaget uppför backen.
Adam vänder ner efter avklarad intervall.
SkiErg
Fredagens andra pass genomfördes på min SkiErg. 6* 3 minuter, jag försökte köra hårt men ändå hela tiden kontrollerat då jag kände mig lite trött och trots allt hade två intervallpass kvar att köra.
Måns Sunesson intervallvecka rullskidor
Lördag morgon, 3°C och blöt asfalt. Tur att jag hade sällskap av Adam Larsson, speciellt med tanke på passet som väntade! Vi körde ett pass vi har kört gemensamt kontinuerligt denna barmarkssäsong, 5* 2 minuter maxinsats skejt. Intervallvolymen kan låta lite, men jag kan försäkra er om att de är mer än tillräcklig för att man ska bli så trött att det nästan inte går att stå upp efter sista intervallen. Trots dom yttre förutsättningarna tycker jag att det blev ett riktigt bra pass! Jag orkade köra betydligt hårdare än jag hade förväntat mig!
Måns Sunesson Swisseye
Sista passet på intervallveckan! Det blev en repris på det första passet på veckan. Samma typ av intervaller, 3*12 minuter stakning, och samma bana. Jag kände mig lite trött och fick aktivt tänka på att hålla upp frekvensen och trycket i stakningen. Men när jag väl gjorde det gick det riktigt bra!

Min upplevelse är att det har gått oväntat bra att köra denna intervallvecka. Jag har aldrig tidigare kört i närheten av lika många intervallpass på en så kort tid. Jag känner mig förstås ganska trött och sliten nu men jag tycker att kroppen har svarat bra på den hårda träningen och jag tycker förvånansvärt nog inte att något pass kändes särskilt jobbigt eller svårt att genomföra. Nu återstår det att se hur kroppen återhämtar sig efter detta, men som det känns nu är detta med dedikerade intervallveckor ett koncept jag kommer att använda mig av igen!

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.