Skid-SM sprint Måns Sunesson

Japp, det är jag som tappat skidan!

30 km klassiskt

Ungefär 450 000 TV-tittare fick i torsdags se en grönklädd åkare vända om och desperat försöka få tag på sin skida endast 300 meter in i SM 3-milen. Som ni antagligen förstod och kanske också fick höra var den åkaren jag. Jag åkte på en ganska gammal skida. En skida som i många år varit min bästa skida i det före som var på torsdagen. Antagligen har den limmade platta som bindningen fäster i skidan i blivit lite sliten. När det blev trångt och någon stod bakpå mina skidor i starten slets bindningen av skidan när jag skulle börja åka. Efter att hopplöst försökt få tillbaka bindningen på skidan fick jag låna en skida av Åsarna IK.

Jag började jaga svansen på klungan men kom inte så långt innan jag insåg att det var något fel även på min andra skida. Bindningen på den skidan hade inte lossnat utan istället glidit bakåt. Jag var tvungen att stanna igen och försöka fixa det. Då det inte är tillåtet att byta båda skidorna under ett lopp. Det gick inte att fixa problemet och insåg att jag var tvungen att bryta loppet. En väldigt tuff insikt på ett lopp som jag verkligen hade sett fram emot.

Den skyldiga skidparet är allt för bra för att kassera. Så nu blir det till att skruva fast en ny bindning i det för att kunna vara säker på att det fortsatt går att åka på dem.

Detta är alltså endast 49 sekunder in i loppet. På väg åt fel håll i spåret för att försöka få tag på min tappade skida.

Ironiskt nog är detta inte första gången jag tappat skidan på ett SM-lopp. På 15 km klassiskt i Sundsvall för två år sedan ramlade jag i en uppförsbacke och tappade skidan. Det gäller att bryta den dåliga trenden med tappade skidor nu och inte återupprepa det.

15 km klassiskt på SM i Sundsvall 2019

15 km fri stil

Intervallstarten i fri stil över 15 km blev en tung resa. Efter ett okej förstavarv blev det en en tung och slitsam resa fram till mål. Inte alls vad jag hade hoppats på och känt att jag hade på gång. Därmed blev det ännu tuffare att behöva kliva av 3-milen två dagar senare.

Måns Sunesson skid-sm borås 15 km
Foto: Rolf Zetterberg/Kekstock.com

Sprint klassiskt

Som tur var lyckades jag i alla fall göra en av mina bästa sprintar i klassisk stil någonsin på onsdagen. Det räckte inte till att gå vidare till kvartsfinalerna. Men på en distans där jag alltid har haft svårt att prestera var tävlingen ändå en liten vinst för mig personligen.

Skid-SM sprint Måns Sunesson
Foto: Rolf Zetterberg/Kekstock.com
Alexander Mathisen Sellnäs IF skidor
Min klubbkamrat Alexander Mathisen. Håll koll på denna grabben! Han har något stort på gång! På torsdagen åkte han in på en 36:e plats och blev 10:e U23-åkare på den 3-milen i klassisk stil. Det som gör detta resultat extra imponerande är att Alexander började sin elitsatsning för endast ett och ett halvt år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.