Avestaloppet 2018

Tävlingar på hemmaplan

Tre veckor i rad har jag nu tävlat på ”hemmaplan”. Först i Bergebo (Borlänge) på Bergebo ski weekend, förra helgen i Avesta och Hedemora och idag på Tunaloppet i Skräddarbacken (Borlänge). Däremellan hann jag även med en träningstävling i sprint med DSA på deras E-cup.

Avestaloppet och Matsboloppet

Formen har varit usel ända sedan jag blev frisk från förkylningen inför Bergebo ski weekend. Kroppen känns seg och benen tunga. Först de senaste dagarna har det börjat kännas lite, lite bättre. Trots detta har det blivit två stycken pallplatser på de tävlingar jag åkt. En andraplats på Matsboloppet i Hedemora på 10 km klassiskt och en tredjeplats idag på Tunaloppet. Det är svårt använda dessa lokala lopp som värdemätare då klassen på deltagarna varierar mycket. Men det är även det som är del av charmen med dessa tävlingar!

E-cup sprint

En bättre värdemätare fick jag istället på sprinten med DSA. Vi åkte först en prolog (kval) och utifrån åktiderna delades alla in i A, B eller C-heat inför de tre finalomgångarna. I finalerna gällde att de två snabbaste i B och C heaten flyttades upp och bytte plats med de två sista i A respektive B-heatet. Jag kvalade med 8:e tid och fick alltså åka kvartsfinal i B-heatet. Där åkte jag in på en ganska säker andraplats och fick flytta upp i A-heatet till semifinalerna. Jag hade inga större förhoppningar om att kunna hålla mig kvar i A-heatet till finalen. Men jag lyckades faktiskt bli fyra i semifinalen och fick åka kvar i A-heatet i finalen. Väl där var jag riktigt trött och kom sist i en spurt mot Adam Larsson och Pontus Hermansson om fjärde, femte och sjätte-plats. Starkast för dagen med riktigt imponerande åkning var Gabriel Thorn. Trotts att det gick långt över förväntan kändes kroppen tung och slö. Men det är skönt att veta att jag kan åka ganska fort trots att det känns bedrövligt!

Matsboloppet 2018
Prispallen i Herrar 21- på Matsboloppet i Hedemora. Jag blev tvåa. Segrade gjorde den Ryske skidorienteraren med svenskkopplingar Andrey Lamov. Trea blev min klubbkamrat Oskar Lundqvist. I pris fick jag en kylväska full med mejerivaror från Grådö mejeri. Riktigt roligt!
Avestaloppet 2018
Avestaloppet. Jag åkte riktigt dåligt och slutade på en 9:e plats. Även i detta lopp segrade Andrey Lamov.
Stockgropen Gyllbergen
I veckan mellan tävlingarna gjorde jag bland annat ett långpass i Gyllbergen. Helt fantastisk träningsmiljö, om än något sämre skött i år än tidigare! Här på väg ner genom fäboden vid Stockgropen.
Stockgropen. Ett utav de finaste och mysigaste ställena att åka skidor på. Spåret går ner rakt igenom den mala fäboden!

Tunaloppet

Idag åkte jag Tunaloppet 10 km skejt. Fyra varv på en bana som mätte 2.5 km. Efteranmäld som jag var fick jag starta först. Jag gjorde de första två varven okej, ett riktigt dåligt tredjevarv, för att sedan avsluta med ett ganska bra sistavarv. Lite slö kropp och tunga ben idag också. Men det känns som att formkurvan kanske är på väg att vända uppåt igen i alla fall. Skönt!

Jag slutade trea i loppet.

Idag på Tunaloppet. En riktigt intensiv bana vilket syns väl på pulsdatan från tävlingen.
Mycket utför men inte så mycket vila. Speciellt idag med lite slagit och ojämnt underlag.
Dagens topptrio. Från höger: 1:a Martin herbert, 2:a Adam Larsson och sedan jag på 3:e plats.


Puls och GPS-data från Tunaloppet.

Roligt att åka lite lokala tävlingar på ”hemmaplan”! Kommande helg väntar Sverigecup i Ulricehamn. Förhoppningsvis med lite bättre form!

/Måns

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.