Rullskid-SM Uppsala

SM 15km ”Number of the beast”

I helgen gick rullskid-SM del 2 i Uppsala. På lördagen gick 42km klassisk stil, ett lopp som jag inte deltog i. Loppet vanns av en av mina träningskompisar på Dala Sports Academy Jesper Nyström. Grattis till honom!  Igår gick 15km fri stil med intervallstart där jag deltog.

Rullskid-SM Uppsala
Startnummer 666 ”The Number of the Beast”

Jag hade som målsättning att komma på övre halvan i resultatlistan men visste samtidigt att jag med ett mycket bra lopp kunde komma betydligt högre. Vi startade efter våran FIS-ranking vilket innebar att jag startade 5:e från slutet (den högst rankade startar sist). Dagen till ära hade jag även startnummer 666 vilket både arrangörer och medtävlande fann lite lustigt.

Jag tänkte att jag har en liten liten chans att kunna nå  pallplats och chansade därför lite och öppnade loppet i ett riktigt högt tempo. Jag förstod också att jag åkte fort när jag passerade Johannes Andersson som startat 30 sekunder framför mig redan efter 4km . Johannes tog rygg på mig och var med mig in till första varvning efter 5km. Varvningen gjordes inne på löparbanorna på Studenternas IP. På nämnda löparbanor gick det fruktansvärt tungt att åka och trots att jag inte dittills känt mig tröt gjorde min optimistiska öppning sig påmind. Johannes passerade mig och drog iväg inne på banorna. Jag kämpade vidare men hade fått mjölksyra som jag sedan hade kvar under halva andra varvet innan jag lyckades bli av med den. På slutet av andra varvet fick jag syn på Johan Kanto som startat minuten före mig. Jag slog på jaktläge och lyckades  fånga in honom innan vi kom in för varvning. Inne på banorna åkte jag återigen riktigt dåligt och jag lyckades inte bli av med Johan som till och med passerade mig på dem. Jag lyckades i alla fall hänga med Johan runt löparbanan och kunde sedan en bit ut på sista varvet skaka av mig honom. Kämpade mig i mål och kom tillslut på en 8:e palts. Helt okej, men jag hade hoppats på mer och drömt om ännu mera. Men jag var trots allt yngst i senior klassen H21 och detta har varit mitt första år då jag tävlat ordentligt på rullskidor så jag kommer att få fler chanser. Då ska jag vara ännu starkare och ännu mer förberedd!

Rullskid-SM Uppsala
Jag höll på att ramla första gången vi kom in på löparbanorna. Här med Johannes Andersson i ryggen

Några tankar och slutsatser:

  • Jag kan åka riktigt riktigt fort, jag måste bara se till att jag orkar hålla farten genom hela loppen. Ett återkommande problem även i vintras.
  • Det krävs rutin och erfarenhet för att åka fort på tävlings-rullskidor.
  • Det är skoj att tävla på rullskidor!
  •  Jag måste träna  på att åka där det går tungt.
  • Robin Norum (även han träningskompis till mig på DSA) är helt grym på rullskidor! Han tog segern igår med hela två och en halv minut. Men då vann han även Svenska rullskidcupen och leder världscupen. Hatten av!

 

Rullskid-SM Uppsala

Tack Uppsala Vasaloppsklubb För ett bra arrangemang!

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.