Bollnässkidan pallen H21

Bollnässkidan

När Bollnässkidan gick förra året tog jag min första seger i H21 klassen. Detta års upplaga blev inte lika lyckat för min del. Motståndet var klart bättre i år men min prestation inget vidare. Tävlingarna började med 10 km fri stil igår, 8 varv på en stenhård, smått isig 1250 meter lång bana. Jag hade som taktik att prova någonting nytt och inte öppna stenhårt som jag brukar göra. Jag öppnade istället i ett tempo där jag inte drog på särskilt mycket men där jag också hade kontroll på att jag inte tappade allt för mycket. När jag skulle ut på det femte varvet efter halva loppet tänkte jag: nu måste jag öka om jag ska ha något med detta att göra.  Jag tyckte att jag hade massor av krafter kvar men hur jag än bar mig åt så gick det inget snabbare, otroligt frustrerande. Jag kom tillslut i mål på fjärde plats 1:05 efter överlägset segrande Adam Steen. Inte alls vad jag hade hoppats på men jag gjorde vad jag kunde med en felaktig taktik och en kropp som inte ville åka fort den dagen. Det var bara att acceptera läget inför söndagens jaktstart.

Läget inför jaktstarten var att jag hade 13 sekunder fram till Stefan Sunnerberg på tredje platsen och 17 sekunder till Markus Presson på andra platsen. Jonatan Steen på femte platsen startade 15 sekunder bakom mig. Temperaturen för dagen var 11°C varmt och den på lördagen stenhårda banan var nu blöt och mjuk. Banan som var väldigt lätt med endast en kort men ganska brant backe per varv var som gjort för att staka men eftersom stavarna for igenom den mjuka snön vid varje stavtag valde jag att göra en stor chansning och trots banans profil åka med fäste. Klister låg dock i och bromsade alldeles för mycket så det blev ett par ruggade skidor. Jag visste att det var en mycket stor chansning men tänkte: antingen håller det och jag kan plocka placeringar eller så skiter det sig och jag kommer att få kämpa rejält.

Väl iväg från start visade det sig att det fina fäste jag haft när jag testade skidorna var helt borta. Jonatan som startat väldigt hårt kom därför snabbt ikapp mig och jag fick först nästan panik och funderade hur fan detta skulle gå. Jag lyckades dock samla mig när det visade sig att jag hade väl så bra skidor som honom trots att han åkte på helt blanka skidor och mina var ruggade. Jag ställde in mig på att staka och med Jonatan i rygg var vi snabbt ifatt Markus som blivit ifattåkt och fått släppa Stefan. Med det lilla fäste jag hade gjorde jag på andra varvet ett litet ryck saxande upp för banans enda riktiga backe. Markus släppte men Jonatan blev kvar i rygg. Jag jagade efter Stefan ett tag men halvvägs in i loppet insåg jag att det skulle bli svårt att komma ikapp och ställde in mig på att åka om tredjeplatsen. Jag tog det lite lugnare på banans lättåkta delar och tryckte sedan på i backen för att grilla Jonatan som hela tiden låg i rygg uppför backen. På det näst sista varvet försökte jag gå ifrån men luckan jag fick var för liten och jag insåg att det var bättre att vänta till sista varvet och lugnade mig. På sista varvet gav jag det jag hade kvar i kroppen uppför backen och fick nästan 20 meter. Meter som jag sedan relativt enkelt kunde förvalta de sista ca. 500 meterna in i mål.

Pallen i H21. Saknas gör Stefan Sunnerberg som var i duschen-

Jag plockade alltså en plats och tog mig upp på pallen men var inte helt nöjd ändå. Jag vet att jag har så mycket högre kapacitet men det funkade helt enkelt inte denna helg. Nu ska jag träna på lite hårdare ett tag för att kunna åka bättre på Skandinaviska cupen i Östersund om knappt tre veckor. Jag kommer även tävla på vägen dit men förväntar mig inga toppresultat på dessa tävlingar.

Tack till Rehns BK för ett bra arrangemang, jag hoppas komma tillbaka och åka Bollnässkidan fler gånger!