Recension: Swiss Eye Snow Screen

Swiss Eye

Som del i mitt samarbete med Swisseye ingår att recensera de produkter från dem som jag använder. Jag ska försöka skriva denna recension så objektivt som det är möjligt och ta upp både bra och dåliga sidor av produkten.

Swiss Eye Snow Screen

Swiss Eye Snow Screen är den tyska sportglasögonproducentens första snöskärm. För att vara den första är den extremt välgjord med väldigt få brister. Den levereras i ett skyddande etui och en påse som också fungerar som putsduk. Jag har nu testat den på både träning och tävling.

Swiss Eye Snow Screen Black med extra glas, påse och etui
Swiss Eye Snow Screen Black med extra glas, påse och etui

Färger och Glas

Skärmen finns i tre olika färger: White, Green och Black. Alla tre färgmodellerna kommer med samma uppsättning glas, ett mörkt skuggat rött glas och ett orange kontrasthöjande glas. Det mörka, skuggade, röda glasen fungerar i alla förhållanden från mulet till klart och starkt solsken. Det orangea glaset är perfekt i lite dunkelt ljus eller vid väldigt vit snö på grund av sin kontrasthöjande förmåga. Jag kan tycka att det saknas ett helt klart, transparent glas så att skärmen går att använda även i mörker. Det orangea glaset fungerar jättebra fram till skymning men i pannlampssken eller på elljusspår skulle ett helt klart glas vara att föredra. Jag kan även tänka mig att vissa skulle vilja ha ett ännu mörkare glas än det röda i riktigt soliga förhållanden så som på fjället på våren eller vid glaciärskidåkning. I alla övriga förhållanden fungerar de två medföljande glasen perfekt.

Swiss Eye Snow Screen Green
Swiss Eye Snow Screen Green
Swiss Eye Snow Screen White
Swiss Eye Snow Screen White

Ventilation

Swiss Eye Snow Screen är utrustad med ett unikt ventilationssystem där ventilationen sker genom en springa i ramen vid pannan. I springan finns ett sorts filter som sköter ventilationen samtidigt som det hindrar fukt från att komma in innanför glaset. Glasen är dessutom antirep och antiimm-behandlade. Detta gör att man alltid har klar sikt genom glasen.

Jag har faktiskt inte hittat någonting att anmärka på på den här punkten, toppklass helt enkelt!

Funktionalitet

Swiss Eye Snow Screen har extremt låg vikt så man tänker knappt på att man har den på sig. Glaset på skärmen går enkelt att fälla upp och ner utan att man behöver ändra positionen på varken bandet eller ramen. Glaset klickar fast i uppfällt läge så att det inte faller ner när man behöver ha det uppe, till exempel vid skyttemomentet i skidskytte. Bandet på Swiss Eye Snow Screen är justerbart och passar därför på alla huvuden oavsett storlek. På insidan av ramen finns en vaddering för att skärmen ska sitta bekvämt och kunna användas under lång tid utan att bli obekväm eller göra ont.

Swiss Eye Snow Screen skyddar lika effektivt mot solljus som mot regn och snö. Skärmen skyddar ögonen bättre än vanliga sportglasögon mot vind och snö på grund av det större glaset som täcker ansiktet bättre. Fukt rinner enkelt av glaset utan att störa sikten.

Glasen är mycket enkla att byta så fort man förstått hur man ska göra. Vilket faktiskt tog ett tag för mig då ingen instruktion för detta finns i förpackningen, jag kan tycka att det borde göra det. Hur gör man då? Jo, man drar lätt i glaset i mitten, långt upp mot ramen så lossnar glaset enkelt. För att sedan sätta i glaset trär man i kanterna först och trycker sedan fast det på samma ställe som man drar för att få loss det.

Fördelar/Nackdelar

Fördelar
  • Unik, fantastisk ventilationslösning
  • Extremt lätt vikt
  • Skyddar lika bra mot sol som regn och snö
  • Mycket bekväma
  • Passar alla olika huvudformer och storlekar
Nackdelar
  • Saknar ett helt klart (genomskinligt) glas
  • Saknar ett väldigt mörkt (Svart?)glas
  • Ingen instruktion för att byta glas

 Slutsats

För att vara den första snöskärmen från Swiss Eye håller denna allra högsta klass. Extremt lätt vikt och bekvämlighet. Den unika ventilationslösningen i ramen är helt fantastisk. Skyddar lika bra mot solsken som regn, snö och vind.

Den saknar kanske ett eller två glas för att fungera helt optimalt i alla förhållanden.

Allt som allt en väldigt snygg och skön snöskärm som gör det den ska och mer därtill!

 

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.