Uppe på Snöberget

Åker skidor så länge det går!

Jag fortsätter att träna på skidor så länge det går att hitta snö att åka på i närheten hemma. Igår blev det en tur på Snöberget i Romme Alpin där det fortfarande finns mycket snö kvar. Det är skönt, att kunna åka på snö som dessutom är förvånansvärt ren endast två kilometer hemifrån långt in i andra halvan av april. Man behöver inte åka till fjällen för att få bra pass på skidor på våren, även om det såklart är finare i fjällen! När jag gick på skidgymnasie (Fjällgymnasiet) och bodde i Åsarna fick jag lära mig att varje pass på skidor man kan göra efter säsong på våren har man igen till hösten sen. Jag vet inte om jag tror på det fullt ut men det ligger nog en del sanning i det. Så jag fortsätter att försöka åka skidor hemma så länge det går, förhoppningsvis en bit in i maj. Det blir såklart blandat med mer strukturerad och hårdare barmarksträning i och med att det nya träningsåret drar igång.

Mycket snö kvar ännu!
Mycket snö kvar ännu att åka på!

Passet igår bjöd på riktigt aprilväder och det var ömsom strålande solsken och ömsom snöstorm på berget. Föresmässigt var faktiskt ett av de bättre passen sedan backarna stängde och man kunde börja åka där. Snön höll ihop förvånansvärt bra och var lätt att åka på. Förhållandevis ren också för att ha varit töväder så pass länge! Endast på två ställen under hela passet var jag tvungen att ta av skidorna och gå på grund av barmark och på vissa ställen är det fortfarande långt över en meter snö kvar.

Uppe på Snöberget
Uppe på Snöberget med snöstorm runt om kring.

Jag brukar föröka nyttja närheten till Romme Alpin Och de andra närliggande bergen i min träning så mycket som möjligt. De båda Romme Alpin- bergen Solklinten och Snöberget är väldigt bra att köra tuffa träningspass i, framförallt intervaller, på grund av att man i backarna slipper väja för träd och grenar som man annars tvingas göra i skogen. Många många bra pass är gjorda i dessa backar både med skidor och med löparskor på fötterna!

/Måns

3 thoughts on “Åker skidor så länge det går!

 1. Var uppe och härjade där i onsdags. Riktigt hårt och bra före men ganska klent med snö. Snöberget nord var ju helt ok iaf. Jag körde ”Hemvägen” dit och fick gå ganska mycket. Hittade du nån bättre väg till Snöberget?

  Skoj med skidåkning iaf! Var en dryg månad sedan senast.

  1. Kul! Det är bra att kunna nyttja så länge det går! Jag har varit där två gånger till sedan denna tur. Jag tycker fortfarande att det är ganska bra, både på norra och västra sidan. Visst man får gå lite på något ställe men det är nästan maj och man kan fortfarande åka bra skidor, det är suveränt tycker jag. Jag ska försöka planera in något pass på skidor där nästa vecka också. Vi kanske syns där om du är sugen på mer skidåkning!
   /Måns

   1. Ja, visst är det skoj att åka! När jag var där förra eller förr förra våren och tänkte köra lite ville de dock inte ha mig där. Visserligen var det fler där och jobbade då. Inget du varit med om?
    Denna gång verkade det dock lugnt, flera som såg mig utan att bry sig.

    Nja, nu åker nog skidorna på sommarförvaring. Försöka få lite fart i löpdojjorna istället. Men ha så kul!

    //Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.