Tunaloppet 2016 (1)

Fjälltopphelgen

Fjälltopphelgen förra helgen var säsongens sista tävlingar. Det känns lite trist men samtidigt gansa skönt. Nu kan jag börja planera och förbereda för hur jag ska träna nästa träningsår (från vecka 17) för att kunna åka ännu fortare till nästa vinter.

Tävlingarna då? På torsdagen gick en ny tävling i fjälltopphelgen, fjällsprinten. En 1200 meter lång skejtsprint på en mycket bra bana i Bruksvallarna. Med runt 35 deltagare varav 30 går vidare ifrån kvalet gick jag in i kvalet ganska självsäker trots att jag inte har presterat ordentligt på sprinttävlingarna tidigare i vinter. I sprint är det så att den bästa (högst rankade) startar först och sedan startar man med 15 sekunders mellanrum till den lägst rankade som startar sist. Jag var på grund av mina uteblivna resultat i just sprint rankad 25 av de tävlande. Jag hade ingen riktigt bra känsla i prologen men åkte ändå in på en 19:e plats, 6 platser bättre än min ranking, 12.30 sekunder efter den polske sprintstjärnan Maciej Starega. Endast en av åkarna som startat efter mig åkte fortare än mig och jag slutade på en 20:e plats i kvalet och gick vidare.

Min 20:e plats i kvalet innebar att jag hamnade i den första kvartsfinalen tillsammans med pologvinnaren Maciej Starega, 10:an Lukas Johansson, 11:an Peppe Femling, 21:an Adam Johansson och 30:e Johannes Eklöf. Jag gjorde en usel start i heatet och låg sist där vi fick börja skejta efter stakningen. Jag lyckades dock ganska snabbt ta mig upp till en femteplats innan första backen började. Väl i backen såg jag en lucka på utsidan av de andra som hade radat upp sig i innerkant. Jag klev ut i luckan och försökte ta mig om. Men precis efter att jag klivit ut gör även Lukas det framför mig och jag får stanna till och tappade fart. Jag fick därmed en lucka upp till de andra fyra som när jag försökte täppa till i nästa backe stumnade totalt. Jag höll ändå ihop det hyfsat och kunde köra ifrån Johannes och in på en femteplats, vilket ju dock inte räcker för avancemang och min sprintdag var därmed slut. Jag är ändå nöjd med min sprint, det var första gången på länge jag kvalade vidare och jag hamnade dessutom i den klart snabbaste kvartsfinalen mot den slutliga 1:an, 6:an och 7:an i tävlingen. Vallningen för dagen var Rex 243 flour powder i botten toppat med Rex TK-72 och Rex Sapporo som jag korkade in tillsammans. Strukturen var Rak 2mm + coarse.

På fredagen var det 100 meter supersprint i Ramundberget. En tävling jag valde att avstå och istället spara på krafterna till lördagens Fjälltopploppet.

Fjälltopploppet 35 km fri stil med masstart gick på lördagen. Motståndet var riktigt bra med åkare som Dario Colonga, Daniel Richardsson, Simon Andersson, Anders Södergren m.fl. Jag stod i tredje startled och fick dessutom en dålig start så jag låg mycket långt bak i fältet i inledningen av loppet. När vi började klättra upp på det första fjället, Mittåkläppen, så började jag snabbt att plocka många placeringar. En bit upp i backen fick jag rygg på Emil Johansson som även han fått en sämre start. Jag tog rygg på Emil och vi plockade fler placeringar tills vi blev en grupp på fyra åkare som åkte tillsammans. Ner för fjället till Ramundberget var det ingen av oss andra som kunde hänga med Emil som körde ifrån oss rejält. När den tuffaste klättringen sedan började från Ramundberget upp på det andra fjället var jag riktigt trött och fick lov att släppa de två norrmännen jag åkte med. Halvvägs upp började jag få tillbaka lite krafter och kunde åka ifatt en av norrmännen igen. Väl uppe på fjället växeldrog vi bra och kom snart ifatt den andra norska killen igen. Även Johannes Eklöf anslöt till våran grupp bakifrån. Jag kände mig stark och det gick klart fortast för vår klunga när jag var uppe och drog så jag trodde att jag skulle kunna köra ifrån de andra mot slutet. Med sju kilometer kvar blev jag fälld av en motionär och bröt min ena stav. Jag fick en ny stav ganska snabbt men de killarna jag åkte med hade redan försvunnit iväg. Jag körde extremt hårt på ilska och frustration och lyckades komma ifatt Johannes Eklöf igen. Jag drog hårt med Johannes i rygg i hopp om att komma ifatt norrmännen men med två kilometer kvar var jag riktigt slut och frågade om Johannes orkade köra något. Han svarade att han kunde försöka köra ifatt norrmännen och jag släppte om honom. Tyvärr var jag för slut för att orka hänga med honom. Jag åkte tillslut i mål på en 31:a plats ca 8 minuter efter segrande Dario Colonga. Jag är nöjd med loppet trotts mitt stavbrott som kan ha kostat mig upp till tre placeringar.

Resultat från fjälltopphelgen: Sprint | Fjälltopploppet

Nu är det slut på tävlingar för denna säsong och lågsäsong med återhämtning och enbart lågintensiv träning i en och en halv vecka till innan nästa träningsår börjar.

/Måns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.